Artikel door: Boy Cornelissen

Studiekeuzebeurs Midden werd zichtbaar gemist

Terugblik Studiekeuzebeurs Midden 2021

Studiekeuzebeurs Midden 2021 zit erop. Het was een bijzondere editie. Waar het van tevoren nog spannend was hoe de beurs zou plaatsvinden en of er genoeg publiek zou komen, verdwenen de zorgen al tijdens het eerste uur. De beurs werd zichtbaar gemist. Lees het in de terugblik.

Met slechts een aantal aanpassingen kon Studiekeuzebeurs Midden plaatsvinden. Zo was er een verruimde aankomsthal en moest iedereen bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs laten zien. Eenmaal binnen voelde de beurs weer vertrouwd. Dat was terug te zien in het aantal bezoekers. Wat dit jaar opviel was dat er op vrijdag meer studiekiezers met hun ouders kwamen. Bovendien was er een betere verdeling tussen het aantal havo en vmbo-leerlingen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het grotere hbo-aanbod.

Studiekeuzebeurs Midden werd door 11.878 studiekiezers en hun ouders/begeleiders  bezocht. Verdeeld over twee dagen waren dat er 5.922 op vrijdag 26 november en op 5.956 op zaterdag 27 november. 

Studiekeuzebeurs Midden werd tegelijk met De BuitenlandBeurs georganiseerd. Overloop was mogelijk. Zo krijgen bezoekers een groter aanbod met opties voor zowel binnen- als buitenland.

Bezoekers blij met fysieke beurs

Het was zichtbaar dat bezoekers enthousiast waren over de beurs. “Ik ben blij dat ik hier ben. Tijdens deze beurs krijg je namelijk een goed overzicht van het aanbod en aangezien ik me nog aan het oriënteren ben, kan ik hier goed vergelijken. Het is erg efficiënt.”, aldus een bezoeker.

Een andere bezoeker gaf aan dat ze dankzij de gesprekken die ze had met onder andere een studiekeuzecoach en een aantal standhouders een stuk verder is gekomen met haar studiekeuze. “Het heeft me goed geholpen. Met de kennis die ik tijdens het coachgesprek over mezelf opdeed, kon ik de beurs weer op om gerichter op zoek te gaan.”

Studiekiezers zijn blij dat ze weer fysieke voorlichting kunnen volgen en dat zij weer in gesprek kunnen met (student)voorlichters. “Je kunt van alles online vinden, maar hier kun je daadwerkelijk in gesprek met mensen van de opleiding.” 

Belangrijk contactmoment voor (onderwijs)instellngen

Ook (onderwijs)instellingen waren blij dat de beurs fysiek door kon gaan. Er was veel interesse vanuit de bezoekers wat tot goede gesprekken leidde op de stands. “Er waren leerlingen uit verschillende leerjaren. Sommigen waren al best een eind met hun studiekeuze, maar de meesten waren nog aan het oriënteren. Daar konden we goed bij helpen”, aldus een deelnemer.

Voor deelnemers is Studiekeuzebeurs Midden een belangrijk contactmoment. Dat heeft deels te maken met het feit dat er vanuit de beurs leerlingen enthousiast worden gemaakt voor een bezoek aan een open dag. “Op de beurs kunnen we studiekiezers informeren over onze opleidingen en scholen. Zo zagen we bij voorgaande edities dat er vanuit de beurzen leerlingen naar onze open dagen kwamen.”, zo zegt een deelnemer.

Van bezoeker naar voorlichter

Een heel mooi voorbeeld van hoe Studiekeuzebeurs Midden studiekiezers kan helpen bij hun studiekeuze komt van een mentor die elk jaar met zijn mentorklas de beurs bezoekt: “Een aantal jaar geleden ging ik met mijn toenmalige mentorklas naar de beurs. Een leerling wist voor het bezoek nog echt niet wat ze wilde, dus is ze met een aantal deelnemers in gesprek gegaan. Zojuist zag ik haar als voorlichter bij een stand staan, als voorlichter! Wat bleek, zij had deze opleiding destijds leren kennen op de beurs en had zich ingeschreven. Zo zie je maar wat deze beurs voor je kan doen als je op zoek bent naar een studiekeuze.”

Tot volgend jaar!

Na een succesvolle editie in 2021, kijken we vooruit op Studiekeuzebeurs Midden 2022. Volgend jaar vindt de beurs uiteraard weer plaats in Jaarbeurs Utrecht. Op 25 & 26 november opent de beurs haar deuren weer. Wij kijken er ontzettend naar uit! Dus hopelijk tot volgend jaar.
 

studiekeuzebeurs

Geef je reactie