Artikel door: Studiekeuzebeurs Midden

Studiekeuze: Met wilskracht kom je een heel eind

Ze heeft een nogal bijzondere schoolcarrière: Christine Priestnall (22) begon op het vmbo, haalde een mbo-diploma, deed daarna hbo en studeert nu aan de universiteit. Studietips van een ervaringsdeskundige.

Het was niet de snelste studieroute, geeft Christine direct toe, maar het was in veel opzichten erg leerzaam. ,,Voordat ik met het mbo begon, wist ik al dat ik uiteindelijk naar de universiteit wilde. Ik dacht ook dat ik dat niveau zou aankunnen, maar met een vmbo-advies op de basisschool werd het me wel lastig gemaakt.’’

Toch doorliep Christine haar route vlotjes. Die liep van mbo juridisch medewerker openbaar bestuur (niveau 4), naar hbo rechten (propedeuse gehaald) tot een universitaire studie rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft inmiddels haar universitaire propedeuse bijna binnen. Ze weet dus wat er op de verschillende opleidingsniveaus ‘te koop’ is. ,,Ik heb het mbo op mijn sloffen gedaan. Dat is eigenlijk niet goed voor je motivatie, maar ik had de universiteit, mijn einddoel, al voor ogen. Dat hielp.’’

Praktisch

Wat ook hielp, was dat Christine een goed stageadres – weliswaar zelf geregeld – had. ,,Op het mbo ben je veel praktisch bezig met veel stage-uren, je ziet dus meteen waar je het voor doet. Je ontdekt dus ook direct of het wel iets voor je is, de studierichting die je hebt gekozen. En ik vind dan ook dat je met het mbo, zeker als je niveau 4 hebt gedaan, een prima diploma op zak hebt.’’

Dat laatste vindt niet alleen Christine: werkgevers zitten te springen om mbo’ers. En die roep om geschoolde vakmensen zal alleen maar toenemen, is de verwachting. Toch wil Christine dat laatste graag nuanceren. ,,Op mijn mbo zaten collega-studenten die bijvoorbeeld werden opgeleid tot klassenassistente, ook toen klassenassistenten door overheidsbezuinigingen al uit het onderwijs verdwenen. Er zijn dus ook op het mbo opleidingen voor banen die niet meer bestaan, ‘fantasie-opleidingen’, dat vind ik een slechte zaak.

,,Wat ik achteraf fijn vond van het mbo: je kreeg onder meer les in praktische vaardigheden, zoals ‘leren solliciteren’ of ‘leren vergaderen’. Ik hoorde later van hbo’ers en universitair geschoolden dat ze zoiets nooit hebben gehad en eigenlijk ook misten. Ik ben dus blij dat ik dat wel heb geleerd.’’

Hbo

Na het mbo wachtte het hbo. Dat werd deels een teleurstellende ervaring. Christine: ,,Er wordt altijd gezegd dat het hbo een hoger niveau is. Dat was niet mijn ervaring: het was in eerste instantie erg veel herhaling van wat ik op het mbo al had gehad, het voelde bijna als blijven zitten. Achteraf kun je ook zeggen dat je op het mbo al deels les hebt op hbo-niveau.’’

Met haar hbo-propedeuse op zak stapte Christine over naar de universiteit, de RUG in Groningen. ,,Het rooster op het hbo is nogal vol, je hebt daar eigenlijk weinig tijd voor verdieping. Die zocht ik wel en vind ik nu ook op de universiteit.’’ En nog een cliché dat Christine waagt te betwijfelen: ,,Er wordt altijd gezegd dat er op de universiteit weinig begeleiding is, dat je alles zelf moet uitzoeken. Dat vind ik zeker niet. Wel is de studielast hoger dan op het hbo en je moet bijvoorbeeld veel langere stukken lezen dan op het hbo. Er is ook meer ruimte om extra vakken te doen, desnoods op een andere universiteit, je wordt dus flexibeler.’’

En, gelukkig voor Christine: ze heeft nu eindelijk het gevoel dat ze helemaal op haar plek zit. Met talent – ze kan het niveau van de universiteit blijkbaar aan – en met wilskracht is ze dus gekomen waar ze wil zijn. Dat laatste is dan ook haar belangrijkste tip aan aankomend studenten: durf verder te kijken en probeer het gewoon!

Stapeltips van Christine:

- Stel een ‘einddoel’ vast. Ook als op de middelbare school zit, kun je ‘dromen’ van de universiteit of een beroep dat je het allerliefst zou willen gaan doen. En kijk op het vmbo al verder, bijvoorbeeld naar hbo-opleidingen. Bezoek alvast open dagen en zoek een mbo-opleiding die daarbij past. Durf dus concreet over je grenzen heen te denken.

- Mbo, hbo en universiteit sluiten niet goed op elkaar aan, dus je zult ook veel zaken zelf moeten uitzoeken. Vraag studenten naar hun ervaringen met de opleiding die jou interesseert.

- Kom in actie! Bezoek onderwijsbeurzen, open dagen, schrijf je in voor meeloopdagen of ‘proefstudeerdagen’: zo ontdek je direct of een opleiding iets voor je is.

- Ga na waar je gelukkig van wordt. Als je tevreden bent met je mbo-diploma, prima! Maar wees niet bang om je ambities uit te spreken als je meer/verder wilt.

Mbo, hbo en universiteit: de verschillen

Mbo 
- Veel nadruk op ‘doen' 
- Veel uitleg en begeleiding bij studeren 
- Stages met veel begeleiding

Hbo 
- ‘Denken en doen’: analyseren, problemen oplossen 
- Grotere zelfstandigheid bij studeren 
- Vooral na eerste fase: hoger tempo van behandeling lesstof 
- Stages met meer eigen verantwoordelijkheid

Verschillen tussen hbo en universiteit

Hbo 
- Praktijkgericht 
- Toepassen van bestaande kennis 
- Veel contacturen 
- Meer begeleiding en controle 
- Gestructureerd onderwijs 
- Gemiddelde afronding 4,5 jaar

Universiteit 
- Ontwikkelen van nieuwe kennis 
- Onderzoeksgericht (veel theorie) 
- Veel zelfstudie, minder contacturen 
- Nadruk op zelfstandigheid, eigen initiatief 
- Persoonlijke invulling 
- Gemiddelde afronding studie 5,5 jaar

Mbo op 4 niveaus: hoe zit het ook alweer?

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Wat betekenen die? 

Niveau 1: de entreeopleiding
Duurt een jaar. Bedoeld voor leerlingen die middelbare school niet hebben afgemaakt of praktijkonderwijs hebben gedaan. De entree-opleiding is laagdrempelig, je wordt voorbereid op het werken in een bedrijf. Het kan bovendien je opstapje zijn naar een mbo-opleiding op niveau 2.

Niveau 2: een basisberoepsopleiding die meestal twee jaar duurt.Om toegelaten te worden tot niveau 2 is een vmbo-diploma (BB) nodig. Je leert aan deze opleiding voor een uitvoerend beroep.

Niveau 3: de vakopleidingen, duren twee of drie jaar. Om toegelaten te worden, moet je een vmbo-diploma hebben. Met een mbo niveau 3-diploma kun je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren.

Niveau 4: middenkader. Opleiding duurt drie of vier jaar. Na de opleiding kun je werkzaamheden zelfstandig uitvoeren en leidinggeven. Je moet dus met andere mensen kunnen werken en verantwoordelijkheid kunnen dragen.

BOL of BBL?

Als je gaat zoeken naar mbo-opleidingen, kom je vaak de afkortingen BOL en BBL tegen. Wat betekenen die?

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg. Je bent het grootste deel van je opleiding op school te vinden.

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg. Opleiding is een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.

De Buitenlandbeurs én Studiekeuzebeurs Midden op 22 en 23 november

Wil jij (en je ouders) alles weten over opleidingsmogelijkheden in Nederland en in het buitenland? Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november krijg je antwoord op al je vragen tijdens de Studiekeuzebeurs Midden én De BuitenlandBeurs in Utrecht. Je vindt in de Jaarbeurs ruim 160 (onderwijs)instellingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste studie.

In Utrecht krijg je twee beurzen voor de prijs van één: bij De BuitenlandBeurs (met deelname van ruim honderd onderwijsinstellingen) kom je alles te weten over een tussenjaar, studies en stages in het buitenland en financiën.

Tegelijkertijd kun je in de Jaarbeurs terecht bij de Studiekeuzebeurs Midden, waar ruim 60 onderwijsinstellingen (vooral op mbo- en hbo-niveau) je veel wijzer kunnen maken. Naast alle scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches. Zij kunnen je precies vertellen welke studie je moet volgen voor een bepaald beroep of hoe het is om na je studie binnen die branche aan het werk te gaan. Op de beurs zijn ook studieadviseurs, die je in een persoonlijk gesprek verder kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste opleiding.

studiekeuze hulp bij studiekeuze mbo hbo universiteit

Geef je reactie