Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

De studiekeuze van je kind is een belangrijke keuze en vaak de eerste grote beslissing die hij of zij op jonge leeftijd neemt. Het proces richting een studiekeuze is er een waar je kind hulp bij nodig heeft. Die hulp krijgt je zoon of dochter op school door middel van LOB-activiteiten. Maar je kunt als ouder ook een belangrijke rol spelen in de studie- en beroepskeuze van je kind, breng bijvoorbeeld samen een bezoek aan Studiekeuzebeurs Midden.

Opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau

Studiekeuzebeurs Midden biedt een groot overzicht van opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau. Naast de vele scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches.

Maak eens een rondje over de beurs en praat met studenten en docenten van verschillende scholen en opleidingen, zij vertellen uit eigen ervaring over hun opleiding en school en geven een eerlijk antwoord op al jullie vragen. Wat kun je verder nog doen? Stimuleer je kind om na te denken over de vragen die hij/zij kan stellen. Ondersteun en geef een duwtje in de rug waar nodig.

Bekijk de deelnemerslijst Gratis aanmelden

Persoonlijke Plattegrond

Persoonlijke Plattegrond

Geen Expeditie Studiekeuze zonder een goede kaart natuurlijk. Print jullie Persoonlijke Plattegrond via iPads op de beurs. Bekijk de deelnemende scholen, zoek naar favoriete opleidingen, geef voorkeuren aan en zie direct waar de favoriete opleidingen en scholen van je kind te vinden zijn op de beurs. Geen idee waar te beginnen? Maak dan gebruik van de handige keuzehulp in de app.

Druk op de printknop en jullie persoonlijke plattegrond komt zo uit de printer gerold! De Persoonlijke Plattegrond is enkele weken voor de beurs ook online beschikbaar op studiekeuzebeurs.nl

Open dagen en Meeloopdagen

Open Dagen & Meeloopdagen

Heeft je kind interesse in een bepaalde onderwijsinstelling of opleiding? Stimuleer je kind dan om naast de onderwijsbeurs ook open dagen en meeloopdagen te bezoeken.

Vaak kan je kind zich op de beurs al inschrijven voor een open dag. Bezoek een open dag eventueel samen met je zoon of dochter en kijk kritisch naar de sfeerinhoud van opleidingen, begeleiding en de docenten.

Heeft je kind een meeloopdag bezocht? Vraag dan hoe het is geweest. Heeft je kind een klik met de opleiding, de studenten en de docenten?

Invloed van ouders

De invloed van ouders is belangrijk

Laat merken dat je betrokken bent bij de keuze van je kind. Verdiep je in zijn/haar studiekeuze en kijk samen naar verschillende mogelijkheden. Bekijk en vergelijk met behulp van websites als Studiekeuze123, KiesMBO, Studiekeuzelab en Keuzegids.

Vertel over je eigen keuzes, de goede maar ook de keuzes waar je achteraf spijt van had. Push je kind niet om een bepaalde keuze te maken. En vergeet niet dat twijfelen hoort bij het zoeken naar eigen identiteit op zo'n jonge leeftijd.

Ouders


“Drie van mijn vier kinderen hebben de beurs bezocht en een opleiding gevonden die perfect past!” – Yvon, ouder van vier kinderen 


Kom erachter hoe Studiekeuzebeurs Midden jouw kind helpt met het maken van zijn of haar studiekeuze.

Ontdek meer
Bekijk de tips van twee decanen bij een bezoek aan de Studiekeuzebeurs

Of scoor direct jullie gratis tickets