Kies jouw beurs!

Hulpmiddel bij studiekeuze

Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk, zeker niet op zo’n jonge leeftijd. Decanen, studiebegeleiders en ouders spelen daar een belangrijke rol bij. Ook wij willen ons steentje bijdragen en leerlingen ondersteunen bij het maken van deze belangrijke keuze.

Studiekeuzebeurs Midden wordt georganiseerd voor vmbo- en havo leerlingen uit het laatste en voorlaatste jaar van de middelbare school maar ook voor mbo studenten die op zoek zijn naar een vervolgstudie op hbo niveau. Op deze beurs zullen geen universiteiten aanwezig zijn. De beurs is de eerste stap in het oriëntatietraject en helpt leerlingen bij het maken van de juiste studiekeuze. 

Zeer compleet aanbod

De beurs heeft een compleet aanbod aan opleidingen op zowel mbo als hbo niveau. Ook leerwerkbedrijven en brancheverenigingen informeren uw leerlingen graag over specifieke vakken en branches. Zie hier een overzicht van de deelnemers van het afgelopen jaar.

 

Startsessies Nationale Jeugdraad (NJR)

Tijdens de Studiekeuzebeurs verzorgen NJR trainers energieke startsessies. In deze sessies worden bezoekers binnen een paar minuten klaargestoomd, om goed voorbereid de beursvloer op te gaan.

Leerlingen, ouders en decanen ontvangen informatie, inspiratie en handvatten om de beurs zo efficiënt mogelijk te bezoeken. NJR licht uit welke route je het beste kan bewandelen binnen de Jaarbeurs. Zo kunnen studiekiezers in minimale tijd, het maximale uit de beurs halen en keuzes maken die het beste bij hem of haar passen.

Het is niet nodig om u vooraf aan te melden voor deze sessies, zij vinden ongeveer elke 10 minuten plaats in de sessiezalen. Klik hier voor meer informatie over NJR.

   

Studiekeuze-sessies

Leerlingen kunnen gratis de studiekeuzesessies bijwonen en zich laten informeren over uiteenlopende onderwerpen.

Ouders en begeleiders zijn uiteraard ook van harte welkom bij deze sessies. Voor deze groep wordt specifiek een sessie gegeven over hoe zij hun kind kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Het is niet nodig om u vooraf aan te melden voor deze sessies, zij vinden plaats in de lezingenzalen op de beursvloer. Bekijk het programma hier.

 

Persoonlijke plattegrond

Voorafgaand aan en tijdens de beurs kunnen leerlingen gebruik maken van de persoonlijke plattegrond. Deze plattegrond kan eenvoudig worden samengesteld aan de hand van een online routeplanner en is ook op de beurs te gebruiken via aanwezige Ipads.

Waarbij zij een selectie kunnen maken op basis van niveau, opleiding, sector en interessegebied. Vervolgens kunnen zij een persoonlijke plattegrond printen aan de hand van deze voorkeuren, waarbij duidelijk wordt welke deelnemers op de beurs voor de leerling het meest interessant zijn.

   
   

Lesmateriaal

Voor vmbo leerlingen bieden wij gratis lesmateriaal aan. Dit lesmateriaal laat uw leerlingen met een duidelijke opdracht de beurs bezoeken. Ook krijgen zij vooraf een aantal voorbeeldvragen die zij tijdens de beurs kunnen stellen om de juiste informatie in te winnen.

Daarnaast biedt het materiaal handvatten om verdieping te geven aan het bezoek, waardoor leerlingen zich breder kunnen oriënteren. Tot slot bieden de opdrachten de mogelijkheid om achteraf het bezoek te evalueren.

Wanneer u kiest voor een klassikale aanmelding krijgt u per leerling een set toegezonden en een aantal handleidingen voor de docenten/decanen/mentoren die de leerlingen begeleiden. In de handleiding geven wij tips, achtergrondinformatie en suggesties hoe u het lesmateriaal toe kunt passen.

Voor havo/vwo leerlingen en mbo studenten stellen wij indien gewenst lesmateriaal beschikbaar in de vorm van een aantal voorbeeldvragen. Dit helpt uw leerlingen om op de beurs met de (onderwijs)instellingen in gesprek te gaan en laat ze alvast nadenken over de vervolgstudie en wat daar allemaal bij komt kijken. 

Vraag hier het lesmateriaal aan.

 

Professionele Studiecoaches

De studiekeuze is een belangrijke keuze en zeker op zo’n jonge leeftijd is het lastig om deze belangrijke beslissing te maken. Bereid uw leerlingen daarom zo goed mogelijk voor. Tijdens Studiekeuzebeurs Midden kan u hen op allerlei manieren laten informeren over hun studiekeuze. Zo zijn er een groot aantal professionele studiekeuzecoaches aanwezig die uw leerling als uitgangspunt nemen in een gesprek van 15 minuten.

De persoonlijke coaches van 'StudieKeuzeAdvies' en ‘2GetThere Coaching’ zijn beide dagen aanwezig op de beurs. Zij helpen uw leerlingen tijdens dit ‘speedcoachgesprek’ een stapje verder richting de juiste studiekeuze. Deze gesprekken zijn met name geschikt voor leerlingen die nog twijfelen tussen bepaalde opleidingen of al een idee hebben welke studie bij hen past.

Wanneer uw leerlingen nog geen enkel idee hebben, raden wij hen aan om eerst een studiekeuzesessie te bezoeken om wat meer inspiratie op te doen. Bekijk hier het volledige programma. Met behulp van een stroomschema kunnen uw leerlingen eenvoudig en snel checken of zij al toe zijn een aan een coachgesprek of dat zij beter eerst een sessie kunnen bijwonen. 

Aanmelden voor deze gesprekken kan bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’. Ouders en begeleiders zijn uiteraard ook welkom bij het gesprek.